Jak smakuje metal?
21 marca 2009, 00:02Ile smaków może wykryć język ssaka? Zdaniem ekspertów z firmy Nestlé, co najmniej sześć. Do listy smaków podstawowych dopisano bowiem doznanie związane z wykryciem kilku pospolitych metali.
Łatwiejsza produkcja ekologicznych plastików
23 listopada 2009, 17:27Południowokoreańscy naukowcy z uniwersytetu KAIS oraz firmy LG Chem znacząco uprościli sposób produkcji przyjaznego dla środowiska polimeru, który nie powstaje z paliw kopalnych. Naukowcy w swoich pracach skupili się na polilaktydzie (PLA), w pełni biodegradowalnym polimerze otrzymywanym z surowców naturalnych.
Jak strach rządzi naszymi reakcjami
25 sierpnia 2010, 21:14Strach. Udawać nieżywego, uciekać, czy atakować? Tak można w skrócie podsumować możliwe strategie w przypadku zagrożenia. Jak się okazuje, za wybór postępowania odpowiadają wydzielone grupy neuronów, którymi można sterować farmakologicznie.
Dużo tłuszczu + brak enzymu = niewydolność serca
13 września 2011, 10:54Dieta wysokotłuszczowa szkodzi. Ale za pośrednictwem jakich mechanizmów? Podczas eksperymentów na myszach Amerykanie wykazali, że przy braku enzymu HDAC3, który reguluje ekspresję genów istotnych dla metabolizmu tłuszczów i wytwarzania energii, dochodzi do rozwoju kardiomiopatii przerostowej ze wszystkim jej konsekwencjami.
Obiecująca szczepionka przeciwko HIV
8 listopada 2012, 10:00Badacze z kanadyjskiego Western University informują o prowadzonych z sukcesem testach klinicznych szczepionki przeciwko HIV. Pierwsza faza testów rozpoczęła się w marcu bieżącego roku w USA i dotychczas przebiega po myśli uczonych. Obecnie przygotowują się oni do faz II i III.
Wirus upośledzający ludzi
12 listopada 2014, 13:12Naukowcy z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa i University of Nebraska odkryli wirusa, który może upośledzać funkcje poznawcze, w tym przetwarzanie wzrokowe i orientację przestrzenną u ludzi. Zarażający algi wirus był uważany za nieszkodliwy dla ludzi. A to oznacza, że może istnieć cała klasa wirusów, które nie są uważane za groźne dla Homo sapiens, a które mogą jednak nam szkodzić bez wywoływania objawów chorobowych.
Obumarcie komórek wspierających guzy prowadzi do przerzutów
19 lutego 2016, 11:31Eliminacja komórek, o których roli we wspieraniu rozwoju guzów nowotworowych mówiło się już od jakiegoś czasu, wcale nie spowalnia ani nie zatrzymuje wzrostu zmiany. Wręcz przeciwnie, gdy po 10 dniach genetycznie zaprogramowane fibroblasty związane z guzem uległy samodestrukcji, ryzyko przerzutów do płuc i kości myszy bardzo wzrosło.
Ekologiczne farbowanie
9 stycznia 2018, 13:12Dzięki zmodyfikowanym genetycznie pałeczkom okrężnicy (Escherichia coli) będzie można uzyskiwać błękit indygowy do barwienia dżinsu w bardziej przyjazny środowisku sposób.
Preferencje pokarmowe samców i samic pszczół bywają skrajnie różne
25 kwietnia 2019, 10:11Diety samic i samców pszczół (Apoidea) z jednego gatunku są bardzo różne. Niekiedy są tak różne jak u odmiennych gatunków.
Geny łączą zamiłowanie do czarnej kawy z miłością do ciemnej czekolady
13 stycznia 2022, 05:47Przeprowadzone na Northwestern University badania dowodzą, że osoby lubiące czarną kawę lubią również ciemną (gorzką) czekoladę, a zamiłowanie to jest warunkowane genetycznie. Uczeni odkryli, że osoby posiadające wariant genu odpowiadającego za szybszy metabolizm kofeiny wolą bardziej gorzką, czarną kawę. Ten sam wariant genetyczny znaleziono u ludzi, który wolą ciemną czekoladę od mlecznej.